Wat voor werk heeft Mari gedaan. | mfrensch.nl

Mari is na de Ambachtschool "Sasbout Vosmeer” school in Delft gaan werken op 14 jarige leeftijd bij C.M. Lalleman en Zn. als leerling timmerman in de zomer van 1960.

Bij dit bedrijf heeft Mari 14 jaar gewerkt en in die 14 jaar is hij van leerling timmerman naar assistent uitvoerder gegroeid.

Door enige onenigheid is Mari na 14 jaar daar weggegaan in 1974 om te gaan werken bij de ZHBC en L. Loeve B.V. beide bedrijven worden genoemd omdat hij voor beide bedrijven werkzaamheden heeft verricht. Daar werkende heeft Mari veel geleerd over beton verwerking en de weg en waterbouw kant. Omdat het niet helemaal ging daar zoals Mari voor ogen had is hij daar na 4 jaar weer vertrokken om in Rotterdam te gaan werken.

In Rotterdam heeft Mari gewerkt bij J.S. van Hennik op Rotterdam Zuid, dit aannemers bedrijf had een nieuwbouw-, en een onderhoud afdeling. En bij de onderhoud afdeling is Mari in dienst gekomen als meewerkend uitvoerder, maar van het meewerken is weinig terecht gekomen. Hoewel Mari was niet te beroerd om mee te helpen bij het lossen van een vrachtwagen met wand panelen voor de MTS school in de Witte de Witstraat te Rotterdam. Bij de aannemingsbedrijf diverse mooie werken gemaakt en dat niet ten onverdienste omdat toen hij met een werk had van 3 ton bezig was hij dat diende over te dragen aan een andere uitvoerder en dan ging hij aan de gang voor een werk van 1.2 miljoen. Naar zeggen van de directie omdat hij meer winst wist te behalen uit de door zijn uitgevoerden werken dan andere uitvoerders.   

Echter ook daar is Mari na 4 jaar weer vertrokken niet omdat hij het daar niet naar zijn zin had maar er kwam iets anders op zijn pad waar hij voor ging en dat andere was.

Via een advertentie is Mari bij woningbouw vereniging Berkel en Rodenrijs gaan werken als  Bouwkundig Technisch Medewerker daar heeft Mari circa 9 jaar gewerkt veel geleerd daar betreffende administratie en werken met een computer.  Dat hij daar weer is weggegaan heeft te maken met de structuur van de vereniging en Mari wilde dus terug naar de bouw. Daar waar als er een beslissing door hem is genomen deze niet door een ander zonder overleg wordt veranderd en dat was nogal eens aan de orden bij deze vereniging. In de bouw neemt een uitvoerder een beslissing en die wordt niet door wie dan ook gewijzigd. Moet er dan toch iets gewijzigd worden dan is er eerst overleg met de uitvoerder het is zijn werk en hij beslist vandaar het overleg als er iets gewijzigd moet worden. 

Dus na 9 jaar terug naar de bouw en het eerste werk waar Mari voor was aangenomen was een verbouwing  inrichting van een nieuw kantoorpand van 7 verdiepingen voor ING Lease een prachtige klus welke onder druk stond omdat ING lease er in februari 1992 er in zou gaan.

Daar werkende waren er dus weer werkzaam heden voor de NMB daar heeft Mari tussen 1978 en 1982 ook verbouwingen voor gedaan en na het pand voor NMB lease ging Mari werkzaamheden verrichten voor de naamswijziging van de NMB (Nederlandse middenstand Bank) naar de ING (Internationale Nederland Bank) in totaal 20 kantoren in Amsterdam en de Zaanstreek. 

Voor deze werkzaamheden heeft Mari ook een werk waar hij mee bezig was over moeten dragen om al zijn tijd aan deze werkzaamheden te kunnen besteden en tevens wilde de directie Mari graag overdragen van het Bouwbedrijf naar het Adviesbureau waar Mari de werkzaamheden voor ging uitvoeren.

Die overdracht van het bouwbedrijf Meijers Bouw Rotterdan naar het Adviesbureau A&A Rotterdam heeft dan ook plaats gevonden.

Na de naamswijziging heeft Mari werkzaamheden verricht voor GOWPA (Gereed Ontvangst Werk Plek Automatisering) in de ING kantoren van Woerden tot in Terneuzen, deze werkzaamheden werden samen met het Instalatie bureau Bravenboer en Scheers uit Terneuzen gedaan, in elk kantoor een opname van de werkzaamheden maken en deze uitwerken tot een rapport dat naar de ING werd gestuurd en indien het rapport akkoord was bevonden door de ING dan de werkzaamheden van het rapport in het betreffende kantoor uitvoeren.   

Helaas ging in 1994 Meijers bouw Rotterdam failliet, Mari had daar geen last van maar het rommelde wel, dus werd hij opgebeld door de oud directeur Cor van Putten van Meijersbouw met de mededeling wij moeten even praten want jij moet weg bij A&A om de opdracht te kunnen krijgen voor de offerte die je hebt uitstaan voor de NN toren in Rotterdam.

Er is een gesprek geweest en Mari is weggegaan bij A&A en om in een ander bedrijf van een holding de werkzaakmheden gaan doen en ook voor de NN toren in Rotterdam, in deze BV waarvan de naam was gewijzigd in Bouwadvies Frensch B.V. heeft Mari 1,5 jaar gewerkt omdat de directeur meer van geld verdienen hield dan van het personeel die dat geld voor hem verdiende. En na die 1,5 jaar heeft Mari een eigen B.V. MFrensch B.V opgestart welke in februari 1996 in oprichting was en in oktober een feit was in deze BV is Mari tot eind januari 2009 elke dag werkzaamheden verricht voor de ING. en in 1999 heeft hij ook nog voor een RABO Bank in Maartensdijk werkzaamheden verricht. 

Deze werkzaamheden deed Mari met veel plezier en de grote van de werkzaamheden maakte niets voor hem uit van kantoren verbouwen van enkele miljoenen tot met spoed de cilinders vervangen in de schil van een ING pand waar een sleutel was verloren.

En doordat eind 2008 de crisis er was ging de ING geen werkzaamheden meer laten doen door externen en Mari was een externe dus kreeg hj geen opdrachten meer van de ING Bank zijn laatste opdrachten waren het ING pand in Amersfoort de scheiding van het pand gereed maken voor de inhuizing van derden en het upgraden van 6 vergader ruimten in het ING pand Tesselaarstraat te Leeuwarden en eind januari 2009 was dat laatste werk dus gereed.

En dat was het dus voor de ING Bank, Mari was net 63 jaar geworden en geen opdrachten van de ING Bank is dan geen werk meer dus dan stoppen we er maar mee en dat heeft Mari dan ook gedaan. Niet uit liefde maar het was niet anders en er nu van gaan genieten wat hij zoal in zijn werkzame leven heeft gedaan is nu dus aangevangen.

© Mari Frensch 2021