Wat voor werk heeft Mari gedaan.

Mari is na de Ambachtschool "Sasbout Vosmeer” school in Delft gaan werken op 14 jarige leeftijd bij C.M. Lalleman en Zn. als leerling timmerman in de zomer van 1960 zonder er te hebben gesoliciteerd, Lalleman vroeg aan de oom van Mari niet komt je neefje bij ons werken maar wanneer komt hij bij ons werken.

Bij dit bedrijf heeft Mari 14 jaar gewerkt en in die 14 jaar is hij van leerling timmerman naar assistent uitvoerder gegroeid.

Door enige onenigheid is Mari na 14 jaar daar weggegaan in 1974 om te gaan werken bij de ZHBC en L. Loeve B.V. beide bedrijven worden genoemd omdat hij voor beide bedrijven werkzaamheden heeft verricht. Daar werkende heeft Mari veel geleerd over beton verwerking en de weg en waterbouw kant. Naar aanleiding van een advertentie in de krant die Mari kreeg van een kennis waar hij op de vrijdagavonden veel kwam met zijn zwager Peet om te kaarten heeft hij op de advertentie gesolliciteerd en is daar ook aangenomen. Het bedrijf van de advertentie was J.S. van Hennik op Rotterdam Zuid.

In Rotterdam heeft Mari dus gewerkt bij J.S. van Hennik op Rotterdam Zuid, dit aannemers bedrijf had een nieuwbouw-, en een onderhoud afdeling. En bij de onderhoud afdeling is Mari in dienst gekomen als meewerkend uitvoerder, maar van het meewerken is weinig terecht gekomen. Hoewel Mari was niet te beroerd om mee te helpen bij het lossen van een vrachtwagen met wand panelen voor de MTS school in de Witte de Witstraat te Rotterdam. Bij dit bedrijf is Mari na 4 jaar weer weggegaan om bij Woningbouw Vereniging Berkel en Rodenrijs (WBVB&R) te gaan werken.

Bij Woningbouw Vereniging “Berkel & Rodenrijs  is Mari in dienst gekomen als bouwkundig Technisch Medewerker. Hier heeft Mari het langer dan 4 jaar uitgehouden. Hier is Mari ook in aanraking gekomen met de PC omdat vanaf 1986 digitaal gewerkt ging worden heeft Mari toen ook hier zijn eerste PC gekregen die door de WBVB&R was aangeschaft en in maandelijkse termijnen werd terug betaald.

Hier ook veel mee gemaakt en uiteindelijk na ruim 8 jaar ging Mari een ander baan zoeken zijn vrouw zei waarom doe je dat je zit daar toch goed, totdat zij oook in de gaten kreeg dat ik het daar niet meer echt goed naar mijn zin had. Op uitnodiging van een oud collega van Bouwbedrijf van Hennik is Mari naar de bedrijven contact dagen in Rotterdam Ahoi gegaan. De oud collega Cor van Putten was nadat J.S. van Hennik failliet was verklaart een nieuw bouwbedrijf begonnen in een holding van Meijers Vloerenbedrijf de naam was Bouwbedrijf Meijers B.V. En bij dat contact op de dag vertelde Cor van Putten dat hij een uitvoerder zocht, waarop Mari zei zeg maar wat je te bieden hebt. Cor zei meen je dat, ja anders zeg ik het niet. Cor zei ik ben met iemand bezig maar ik bel jou nog wel op binnen 14 dagen, na 12 dagen belde Cor en zei met die ander is het niets geworden heb jij nog steeds interesse. Onder bepaalde voorwaarden wil ik er wel over praten en nadenken. Er is dus weer contact geweest en met passen en meten over hoe en wat heeft Mari de nieuwe baan aanvaard. Dus een ontslag aanvraag bij de WBVB&R was dus aan de orde.

Bij Bouwbedrijf Meijers B.V.  is Mari dan ook na ruim 9 jaar WBVB&R gaan werken dus weer de bouw in en het eerste werk waar hij voor was aangenomen was een verbouwing van een nieuw kantoor pand bestaande uit 7 verdiepingen voor de inhuizing van NMB Lease aan de Kaspeldreef in Amsterdam Zuid-Oost. De planning was strak en de NMB had beloningen voor degene die op tijd zijn werkzaamheden had afgerond waardoor Cor van Putten tegen Mari zei als jij op tijd klaar ben krijg je 1500 gulden schoon in je handen.

En Mari was op tijd klaar en heeft van de beloning daarvoor via het bedrijf een nieuwe computer gekocht zijn tweede exemplaar dus het werk ging gewoon zijn gangetje totdat Mari werd opgebeld door Cor van Putten met de vraag heb je je agenda bij de hand ik wil een afspraak vast leggen. De agenda bij de hand en de afspraak was dat ik op 16 april 1992 bij Hotel Princeville diende te zijn verder zou ik het dan nog wel horen. Het bleek dat ik werd ingeschakeld voor de naamswijziging van de NMB Bank naar ING Bank.

Naar aanleiding van de werkzaamheden voor de NMB bank werd aan Mari in mei 1992 medegedeeld dat de directie wilde dat Mari zou overstappen van het Bouwbedrijf naar het Adviesbureau beide bedrijven vielen onder dezelfde holding maatschappij.

Oeps werk je net 9 maanden bij het bouwbedrijf wordt je verzocht om over te stappen naar het adviesbureau het lijk wel een bevalling, nadat er enige hobbels waren weggewerkt is Mari toch in juni 1992 over gestap naar het adviesbureau A&A Rotterdam B.V.

Het kan raar lopen in mei 1994 is bouwbedrijf Meijers failliet verklaart Mari had daar geen last van omdat hij er niet meer werkte maar omdat de directeur va het bouwbedrijf na het failiesement uit beeld was kwamen er strubbelingen die zich uiten in een telefonisch contact met de directeur van het voormalige bouwbedrijf.

Die directeur was Cor van Putten deze melde in het gesprek met Mari dat zij samen even moesten praten omdat ik weg moest bij A&A Rotterdam B.V. om een uitstaande offerte voor de verbouwing van de ING Bank in de N.N. Toren aan het Weena te Rotterdam. Dat gesprek is later gehouden tijdens een lunch op het zuidplein te Rotterdam.

Om het verhaal kort te houden is Mari naar dezelfde Holding gegaan waaronder ook Cor van Putten een bouwbedrijf had opgestart er werd een stille B.V. weer geactiveerd en van naam gewijzigt naar Bouwadvies Frensch B.V. In deze B.V. heeft Mari de werkzaam- heden voor de ING voortgezet, echter Mari kwam er al gauw achter dat de directeur van de holding meer van geld binnenhalen hield dan van de medewerker die dat geld voor hem verdiende dus is Mari na anderhalf jaar daar weg gegegaan om voor zich zelf te beginnen.

In Februari 1996 is dan ook zijn nieuwe bedrijf MFrensch B.V. opgestart en in dit bedrijf heeft hij tot eind januari 2009 door de crisis welke in 2008 was ontstaan voor de ING Bank werkzaamheden verricht door heel Nederland. Zijn laatste twee werken waren het ING pand in Amersfoort scheiden van derden en het Upgraden van 6 vergaderzalen in het voormalige postbank gebouw aan de Tesselaarstraat in Leeuwarden.

En vanaf die tijd verstrekte de ING geen werzaamheden meer aan externe bedrijven dus ook niet aan MFrensch B.V. en om nog aquisitie te gaan doen zag Mari niet meer zitten dus toen eind januari 2009 gestopt met werken en in Januari 2011 met pensioen gegaan en dus bijna 50 jaar ervaring in de bouw werkzaam geweest.


© Mari Frensch 2015